Thaise Massage

Thaise massage is gebaseerd op een systeem van energielijnen, Sen genaamd, die de energie volgen zoals die door de vorm van het lichaam stroomt.

Men zegt dat er 72.000 Sen zijn die het gehele lichaam omvatten. 10 daarvan zijn het belangrijkst, en deze worden in de praktijk gebruikt.

De Sen worden geassocieerd met de Nadis van ayurvedic medicijnen en de meridianen van de Chinese acupunctuur. Deze kunnen alle innerlijke effecten produceren door stimulatie op uitwendige punten op het lichaam.

Thaise massage is een combinatie van rustige bewegingen, rangschikking van bewegingen,acupressure, reflexologie, energetische werking en rekken. Eigenlijk is het een vorm van passieve yoga. Verbindingen worden losser en ze worden geopend door manipulatie en perifere stimulatie. Spieren worden opgerekt, innerlijke organen worden gekleurd, de vitaliteit neemt toe en een diepe staat van rust kan worden bereikt. De bezigheid is heel ritmisch en meditatief, dit maakt het voor de beoefenaar en de ontvanger mogelijk om samen naar het diepere koninkrijk van het bewustzijn te reizen.

Traditionele Thaise massage is een buitengewone, 2500 jaar oude geneeskunst gebaseerd op Ayurvedic medicijnen, spirituele boedistische oefeningen en yoga. Thaise massage is meer dan alleen massage. Thaise massage combineert rustige bewegingen, ritmische acupressure en diepe strekoefeningen onder begeleiding, met als doel het openen, trainen en afstemmen van alle stelsels van het lichaam. Dit alles gebeurt in gemakkelijke kledij op een vloerkleed. Thaise massage voelt net zo goed als dat het eruit ziet. Zeer therapeutisch, beweeglijk en meditatief, thaise massage ontspant, verfrist en maakt je vitaal, zowel actief als passief. De grondbeginselen zijn verwant aan yoga, ayurvedic, chinese medicijnen en aan de lokale inheemse geneeskundige praktijken van de oude Siam. Men gebruikt het ook nu nog in Thailand, als onderdeel van de geneeskunde, voor veel lichamelijke ziekten.

De massage wordt uitgevoerd op een vloerkleed, de ontvanger draagt losse gemakkelijke kleding. Dit geeft de beoefenaar veel kracht en de kans om het lichaam effectief te gebruiken, ook staat het bewegingen toe die niet zo effectief, of zelfs onmogelijk, op een tafel uit te voeren zijn. De therapeuten zijn opgeleid om iedere vorm van flexibiliteit te respecteren en kunnen daarom zowel de meest lenige atleet als ook degenen die niet zo lenig zijn voordeel verstrekken door iedereen zijn persoonlijke limiet te laten bereiken.

Er zijn 4 posities in Thaise massage. De “front” of vooroverliggende positie, “side” positie, “back” of achteroverliggende positie, en de “seated” positie. De meeste behandelingen zijn in de “front” positie, met veel behandeling aan de benen.

Mensen met rugklachten hebben veel baat bi de behandeling van de benen, door het werken aan de energiebanen in de benen. De rug, nek en schouders, waar blijkbaar veel westerlingen last van hebben, kunnen behandeld worden in alle posities.

Thaise massage is behandeld het hele lichaam. De rekbewegingen openen de verbindingen, de flexibiliteit neemt toe en verlost het lichaam van spanningen.

De Thais geloven in een lange behandeling, ze zeggen één uur is goed, twee uur is beter, drie uur is het beste. De tijd lijkt te vliegen tijdens deze sessies en een behandeling van drie uur lijkt nooit lang te duren, of ik nu de therapeut ben of de klant. De behandeling kan heel effectief zijn, zelfs in een korte sessie.

Men gelooft dat de oorsprong van de Thaise massage 2500 jaar geleden aan ons bekend gemaakt is door Jivaka Komarbhacca Hij wordt nog steeds vereerd als “Father Docter”. Hij was een geneesheer, vriend en tijdgenoot van de Buddha en een bekende in de Pali Canon (Buddistisch religieus document). Met een gebed aan “Father Docter” begint en eindigt de dag op de scholen waar ik gestudeerd heb, en een gebed of een deel ervan wordt gebeden voor een massage.

Een vertaling van dit Pali gebed is:
“Wij nodigen de geest van onze oprichter uit, de Father Docter Shivago, die tot ons komt door zijn heilige leven. Alstublieft, geef ons alle kennis van de natuur, dat dit gebed ons het ware medicijn van het universum laat zien. In de naam van deze mantra, respecteren wij uw hulp en bidden dat u door onze lichamen beterschap en gezondheid brengt in het lichaam van onze cliënt.

De godin van de genezing verblijft in de hemel, terwijl de mensheid in de wereld daaronder verblijft. In de naam van de grondlegger, mogen de hemelen gereflecteerd worden beneden op aarde, zodat dit geneeskrachtige medicijn de wereld mag omringen. We bidden voor degene die wij aanraken, dat hij gelukkig zal zijn en dat hij  van elke ziekte verlost zal zijn”.

Massage is een manier om ziekten te behandelen. Het begint bij het draaien van het lichaam en zelfmassage als je moe en slap bent. Bovendien, Thais houden van de kunst van het vechten zoals boksen en schermen, dus als er iemand gewond raakt of er gebeurt een ongeluk, dan hebben ze geleerd om zichzelf beter te maken van pijn. Dit is de oorsprong van de traditionele massage.

Massage is één van de dierbaarste soorten van de Thaise medicatie, het is de gewoonte om voor elkaar te zorgen als men ziek wordt, “Dr. Pennapa Subcharoen, Directeur van het nationaal Instituut voor Thaise traditionele medicijnen, afdeling voor medische dienstverlening, ministerie van publieke gezondheid.